Potpisani sporazumi za podršku novogradskim osnovnim i srednjim školama

Potpisani sporazumi za podršku novogradskim osnovnim i srednjim školama

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 260 hiljada konvertibilnih maraka za podršku novogradskim osnovnim i srednjim školama u realizaciji prioritetnih ulaganja u školske objekte.

Ranije, ove godine je realizirano 160.000 KM budžetskih sredstava za projekte izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i opremanja školskih objekata, te obnove bibliotečkog fonda u novogradskim školama. Danas je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao sa direktorima osnovnih škola i JU “Srednja elektrotehnička škola” sporazume o realizaciji sredstava namijenjenih za projekte izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i opremanja školskih objekata, te nabavku jarbola općinskih i državnih obilježja u vrijednosti od 100.000 KM. Današnje potpisivanje sporazuma nastavak je unapređenja uslova za rad i provođenje nastavnog procesa.

Ovom prilikom načelnik Efendić je poželio dobrodošlicu direktorima škola, istakavši značaj projekata koji se realiziraju uz finansijsku podršku Općine, a kako bi se učenicima i nastavnom osoblju osigurali što bolji i kvalitetniji uslovi za rad i obrazovanje. U tom smislu Općina Novi Grad Sarajevo svake godine u budžetu planira finansijska sredstva za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije školskih prostorija, nabavku opreme za kabinete, ali i za provođenje vannastavnih aktivnosti.

Direktor JU „Srednja elektrotehnička škola“ Faruk Kurtović zahvalio se Općini Novi Grad na kontinuiranoj podršci pri realizaciji mnogih školskih projekata koji su do sada urađeni, ali onih koji će se tek raditi.

„Što se tiče naše saradnje sa Općinom Novi Grad Sarajevo imamo njihovu podršku u svakom projektu koji realiziramo. Mi smo i ranijih godina imali jedan divan projekat koji smo realizovali upravo uz pomoć Općine Novi Grad. Sredstva ćemo iskorisitit za radove na vanjskom igralištu i uvijek radimo na tome da djeca uživaju u školi tokom obavezne nastave, ali i kada je riječ o vannastavnim aktivnostima“, rekao je direktor Kurtović.

Direktorica OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“ Samira Nukić istakla je kako ova škola svake godine računa na pomoć Općine Novi Grad Sarajevo kada planira nove radove i renoviranja. Izrazila je zahvalnost i zadovoljstvo, jer ta pomoć na koju računaju, nikada ne izostane.

„Dobili smo 2.500 KM za vannastavne aktivnosti i ponovo, po drugi put u ovoj godini rebalansom su odvojena sredstva za rekonstrukciju školskog prostora. Ta sredstva su školama veoma bitna i škole ih mogu iskoristiti u svrhu osiguranja što kvalitetnijih uslova za rad i da obrazovni proces i odgoj budu što bolji. Naša škola je ove godine završila obnovu prizemlja i završili smo salu, a od ovih novaca uradit ćemo hodnike na prvom spratu. Međutim, stalno se novi radovi otvaraju i nešto se radi. A kako Općina svake godine izdvaja sredstva za škole, mi zapravo u planu onoga što ćemo raditi sljedeće godine, uvijek planiramo i sredstva naše Općine Novi Grad i onda se to zapravo i realizuje“, istakla je direktorica Nukić.

Navedenim projektom je obuhvaćeno 15 osnovnih i tri srednje škole sa područja općine Novi Grad Sarajevo.

https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/potpisani-sporazumi-za-podrsku-novogradskim-osnovnim-i-srednjim-skolama-u-realizaciji-prioritetnih-ulaganja-u-skolske-objekte/

Izvor: Press općine