Historijat škole

30. maja 1967. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju škole pod pokroviteljstvom “Vranice”, da bi njeno svečano otvaranje bilo 11. septembra 1967. godine, kada je njen prvobitni naziv bio Osnovna škola “Petar Dokić”. Otvaranju su prisustvovali istaknuti predstavnici društveno-političkih organizacija, učesnici izgradnje škole, učenici i roditelji.

Osnovna škola “Osman Nakaš”, ime poznatog slikara, minijaturiste iz 16. vijeka, nosi od 1994. g.

18. 08. 1994. godine Odlukom Skupštine Općine Novi Grad broj 01/1-540/94, izvšena je izmjena naziva škole “Petar Dokić” u naziv Osnovna škola “Osman Nakaš” Sarajevo

Osman Nakaš (Nakkaş Osman) (ponekad se naziva Osman minijaturist) je glavni minijaturist za Osmansko Carstvo tokom druge polovice XVI stoljeća. Datumi njegovog rođenja i smrti slabo su poznati, ali većina njegovih djela datira u posljednjoj četvrtini XVI stoljeća. On je poznat kao glavni ilustrator u XVI stoljeću za ilustracije proizvedene u tom razdoblju napisao je Sejjid Lokman , uključujući Zafername. Bio je također jedan od ilustratora iz Siyer-i Nebi, ep o životu Muhammeda pisane oko 1388, zatim ilustracije iz 1595.

Osmanov ilustrativni stil je opisan kao “običan, ali perceptivan”. Njegove ilustracije pokazuju opreznu pozornost na najviše detalje, prikazuje zbivanja u realnom stilu. Njegov rad pod utjecajem nove generacije slikara u Osmanskom carstvu, smatra se važnim djelom ovog razdoblja jer potječe od njegova stila.

Tokom svih godina postojanja, škola je primila niz priznanja za osvojena mjesta na takmičenjima, bio nagrađen kolektiv za veoma dobre rezultate postignute u radu i ukupnom razvoju opštine, da bi 1998. godine bila proglašena za najbolju u šk. 1997/98. godini na osnovu rezultata postignutih u realizaciji Nastavnog plana i programa u oblasti odgoja i obrazovanja, a u okviru godišnjeg takmičenja svih osnovnih škola.

Naša škola je uvijek bila otvorena za sve aktivnosti u gradu i šire. Učestvovali smo u sprovođenju radnih akcija čišćenja naselja i okoline, radili na ozelenjavanju naselja, ali i prisustvovali koncertima, odlazili u pozorište, na zajedničke izlete škole, zimovanja, obilježavali značajne datume, te bili humani i solidarni kad god je to bilo potrebno.

Nešto detaljnije i preciznije podatke o uspjesima naših učenika i dešavanjima koja su obilježena u našoj školi možete saznati iz Ljetopisa škole.