Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo sa direktorima škola u posjeti istanbulskoj Općini Beykoz

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo sa direktorima škola u posjeti istanbulskoj Općini Beykoz

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem sa direktorima srednjih i osnovnih škola sa područja ove općine, borave u višednevnoj posjeti Općini Beykoz, jednoj od 39 općine grada Istanbula, gdje im je domaćin načelnik te Općine Murat Aydin.

Osim načelnika Efendića u delegciji sarajevske Općine Novi Grad su i Adisa Šuman, Selma Serdarević, Amina Vatreš – Nezirević i Adis Fazlić.

U delegaciji su i direktori osnovnih škola Edin Đedović, direktor OŠ “Osman Nakaš”, Samira Nukić, direktorica OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”, Emir Prljača, direktor OŠ “Džemaludin Čaušević”, Hamdo Radonja, direktor OŠ “Meša Selimović”, Azra Tucaković, direktorica OŠ “Fatima Gunić”, Amina Delić – Zimić, direktorica OŠ “Aleksa Šantić, Elvedina Begić, direktorica OŠ “Skender Kulenović”, Duran Mrnđić, direktor OŠ “Mustafa Busuladžić”, Lejla Podbićanin, direktorica OŠ “Sokolje”, Selmir Fehratović, direktor OŠ “Behaudin Selmanović”, Amela Kazazić, direktorica OŠ “Umihana Čuvidina”, Armin Ramić, direktor OŠ “Avdo Smailović” i direktorica JU Peta gimnazija Deniza Tokalija.

Bosanskohercegovačku delegaciju u svom uredu ugostio je načelnik Općine Beykoz Murat Aydin i njegov pomoćnik Fatih Saglam sa saradnicima. Tom prilikom načelnik Aydin izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije iz Općine Novi Grad Sarajevo, istakavši da mu je posebno drago što vidi Semira Efendića, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo se susreli u Općini Beykoz i da imam čast da budete moji gosti. Načelnik Semir Efendić je dugogodišnji naš prijatelj, saradnik i kolega. Dugi niz godina pratimo njegov rad i smatramo ga vrlo uspješnim načelnikom. Poznajemo mnogo načelnika u Bosni Hercegovini.i smatramo ga jednim od najboljih, ako ne i najboljim načelnikom. Dugo godina traje naša saradnja, jako kvalitetni odnosi..Za ovaj put bi naročito istakao da mi je drago da smo svi skupa ovdje. Imali smo čast da vas pozovemo i vi ste se odazvali. Razgovarali smo o nekim aspektima moguće saradnje i razmijenili iskustva. Neobično mi je drago zbog svega toga i zahvaljujem što ste nam došli” ”, rekao je načelnik Murat Aydin.

Načelnik Efendić je zahvalio na pozivu i toploj dobrodošlici, istakavši da je na jednom od ranijih susreta sa načelnikom Muratom Aydinom razgovarao o tome da Općina Beykoz bude domaćin ovakvoj posjeti.

“Sa nama je većina direktora naših osnovnih i direktorica jedne od srednjih škola, kao i moji saradnici. Svake godine upišemo u prvi razred oko 1.300 djece, iako su škole organizaciono pri sastavu Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, mi kao Općina finansijski pomažemo oko školske infrastrukture, održavanja i projekata, onoliko koliko smo u mogućnosti. Kako smo svi puno zaposleni, rijetka je prilika da se uspije organizirati jedno ovakvo druženje većeg broja ljudi i nama je ovo prvi put da smo u ovolikom broju došli u posjetu. Ja bi se sa svoje strane zahvalio načelniku Muratu Aydinu i njegovim saradnicima, što su domaćini i što su pripremili sadržajan program i da ćemo u ovih nekoliko dana obići općinu Beykoz. Neke naše škole imaju saradnju sa nekim od škola iz Republike Turske, nadam se da će takve saradnje biti još i više, jer je dosta toga što se može razmijeniti između naših škola”, rekao je načelnik Efendić.

Delegacija sarajevske Općine Novi Grad, posjetila je značajne obrazovne, kulturno – historijske i edukativne ustanove i centre, među kojima su poznati Beykoz muzej stakla i kristala, Centar za porodicu, žene i osoba sa invaliditetom “Akdem”, Narodni restoran, u kojem se dnevno priprema između pet i šest hiljada besplatnih obroka, Kavcik life centar, Beykoz 360 – Development centar, a danas i sutra obići će i neke od znamenitosti grada Istanbula džamije Sultana Ahmeta, Aja Sofiju, Cisterna baziliku, park “Gulhane”, Trg Sultan Ahmeta.i druge historijske znamenitosti grada na Bosforu.

IZVOR: PRESS OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo sa direktorima škola u posjeti istanbulskoj Općini Beykoz