Planinarski dom Ormanj

Planinarski dom Ormanj

Učenici III razreda su posjetili Paninarski dom Ormanj koji se nalazi u podnožju istoimene planine. Bio je to jednodnevni izlet ispunjen nizom aktivnosti  iz osnova planinarenja uz nadzor stručnih edukatora i vodiča. Dan  je počeo  vožnjom vozom do Pazarića i nastavio planinarenjem uz blagi uspon do doma. Povratak je bio na isti način kao i dolazak.

Učenici su se vratili puni utisaka sa ove predivne planine. Planina Ormanj se nalazi neposredno iznad Pazarića, na njegovoj sjeverno strani. Iako je jako blizu Sarajeva, čak i među planinarima je slabo poznata. Vjerovatno zbog male nadmorske visine, jer njen najviši vrh Ormanj je visok 1144 metra.

Postoji više pristupnih puteva vrhu Ormanja. Oni sa sjeverne strane, iz sela Grivići i Košćan su puno duži, a i vode kroz područja koja su navodno minirana. Najlakši pristup je sa juga iz pravca Pazarića iz sela Dragovići ili Doljani. Mi smo se odlučili za kružnu turu koja pored planinarskog doma Ormanj vodi na vrh, a onda se preko Nadgajnice spušta nazad u selo Dragovići.

Nekih 600 metara iznad doma nalazi se izvor Javor gdje se može snadbjeti pitkom vodom. Nedaleko od izvora je raskrsnica sa putokazom za Bijele vode lijevo, a odmah iznad još jedna gdje je lovačka kuća lijevo a izvor Studenac desno. Ta je raskrsnica neposredno ispod Doljanske stijene gdje je nedavno napravljena Via ferrata.