Terenska nastava Sarajevo – Tjentište –Trebinje – Vjetrenica – Jablanica – Sarajevo

Terenska nastava Sarajevo – Tjentište –Trebinje – Vjetrenica – Jablanica – Sarajevo

Dana 29. 9. 2023. godine učenici IX1, IX2 i VIII1  odjeljenja su se uputili na terensku nastavu u Trebinje u pratnji nastavnica Sanele Kadić, Eldine Brulić-Sorguč, Marijane Bagara i Amele Mahmutović.

Najprije su posjetili Memorijalni kompleks Dolinu heroja na Tjentištu, u okviru NP „Sutjeska“. Učenici su imali priliku vidjeti monumentalni spomenik posvećen poginulim partizanskim borcima i upoznati se sa značajem cijelog Nacionalnog parka. Nakon izlaganja učenika i vodiča,  učenici su na terenu vježbali orijentaciju, interpretaciju geografske karte te integrirali sadržaje stečene iz literature i nastave geografije u terenskom radu.

Potom smo se uputili prema Trebinju. Večer je bila rezervirana za zabavu na bazenu i druženje.

Narednog dana su uz stručnu pratnju vodiča, ali i zaduženih učenika upoznali znamenitosti Trebinja. Učenici su posjetili Hercegovačku Gračanicu izgrađenu kao ispunjenje želje čuvenog  pjesnika Jovana Dučića,  Arslanagića most – najpoznatiji  spomenik iz osmanskog perioda u Trebinju koji  ima i veoma značajno mjesto u balkanskoj arhitekturi XVI vijeka  i prošetali kroz samu gradsku jezgru.

Nakon kratkog predaha učenici su posjetili manastir Tvrdoš, jedan od najstarijih manastira na našim prostorima koji datira još iz četvrtog vijeka te spomenik prirode pećinu „Vjetrenicu“.

U povratku smo posjetili i Muzej za ranjenike u Jablanici gdje su se učenici uz stručno vođenje kroz stalnu postavku i predavanje u obliku historijskog časa upoznali  sa značajem ovog mjesta.

Po povratku u učionice učenici su pripremili svoja predavanja o obrađenim temama i uradili završne evaluacije.

Učenici su tijekom terenskog rada razvijali pored geografskih kompetencija i socijalne kroz odgovornost prema sebi i drugima u terenskom radu i izvršavanju zadataka.

Tijekom terenske nastave pratilo nas je odlično vrijeme i još bolje raspoloženje. Učenici su zaista uživali u svemu viđenom i doživljenom.

Sami učenici su rekli o terenskoj nastavi:

“Svidjelo mi se samo putovanje do Trebinja, kao i sve znamenitosti koje smo posjetili kao što su manastiri, parkovi, pa i sam centar grada koji je jako atraktivan za turiste.” Lamija

“ Posebno mi se svidjelo što smo radili zadatke pored Arslanagića mosta.” Asja

“druženje i opušten način rada…” Amar

“ To što smo imali priliku da pomažemo jedni drugima, a ne da samo individulano radimo.” Tarik

“…sviđa mi se pristup takav da osim druženja malo i radimo i da tako dobijemo ocjenu…” Daris