Naučno-popularni skup „Volim matematiku“

Naučno-popularni skup „Volim matematiku“

U ponedjeljak i utorak, 13. i 14. marta 2023. godine održan je naučno-popularni skup „Volim matematiku“. Ideja projekta „Volim matematiku“ je predstaviti ljepotu i značaj matematike. Ovaj skup je odlična prilika za interakciju različitih skupina (nastavnika i učenika/studenata, univerzitetskih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih nastavnika matematike, profesionalaca, koji matematiku svakodnevno koriste na poslu i zaljubljenika u matematiku).

 Ciljevi projekta su još i jačanje veza onih, koji vole matematiku, posebno učesnika odgojno-obrazovnog procesa, razgovor o matematici na drugačiji način, te diskusija o nastavi matematike  sa različitih aspekata, detekcija problema i detekcija koraka ka poboljšanju nastave matematike.

Učesnici skupa i gosti bili su u prilici da pogledaju i izložbu matematičkih eksperimenata, koje su pripremili učenici osnovnih i srednjih škola. Učenici naše škole Asja Vukotić i Lamija Šegalo su posjetiocima pokazale  „Hanojske kule“, Ibrahim Ramović i Zejd Džidić su pokazali „NZS“, Amila Smječanin i Tarik Sijarić su vodili matematičku kreativnu radionicu „Matopol“. Učenici Tarik Sijarić i Muhammed Šalaka su održali i trominutna izlaganja „Površina fleksagona“ i „Zašto volim matematiku“. Nastavnica Nada Sokolović je predstavila igru za učenike i ljubitelje matematike „Matopol“ i prezentirala eTwinning projekat „Famous female mathematicians“.

Na kraju prvog dana, održan je i kviz za učenike o poznavanju broja pi. Pet najuspješnijih takmičara organizatori su nagradili vrijednim nagradama.  Među njima su naši učenici Amila Smječanin i Tarik Sijarić.  Čestitamo!!!