Općina Novi Grad Sarajevo već treću godinu implementira projekat podrške novogradskim školama u realizaciji vannastavnih aktivnosti. Kako se nastava trenutno izvodi u okolnostima prilagođenim panedmiji koronavirusa, u razgovorima sa mednažmentima škola odlučeno je da se dio sredstava za prvo polugodište školske 2020/21. godine iskoristi za nabavku neophodne tehničke opreme koja će olakšati realizaciju on-line nastave.
Općina je za ovu namjenu izdvojila 37.500 KM, a škole će nabaviti tehničku opremu poput web kamera, mikrofona i sl. Tim povodom, danas su u zgradi općine, potpisani ugovori sa direktorima petnaest osnovnih škola sa područja Novog Grada.
“Ove godine, s obzirom na to da se nastava odvija u znatno drugačijim uslovima, odlučili smo da se dio sredstava koja su bila namijenjena kao podrška vannastavnim aktivnostima preusmjeri za podršku školama u nabavci opreme koja je potrebna za održavanje on-line nastave”, kazao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.
Direktor OŠ “Aneks”, koji je ujedno i predsjednik Aktiva direktora Općine Novi Grad, Omer Begović zahvalio se načelniku Semiru Efendiću i Općini Novi Grad u ime svih direktora osnovnih škola u Novom Gradu.
“Općina Novi Grad, na čelu sa načelnikom Efendićem, kontinuirano pomaže poboljšanju uvjeta za rad naših učenika, a samim tim olakšava se i rad nastavnika, iako osnovno obrazovanje nije u nadležnosti Općina, već Kantona. U toku ove školske godine realiziran je projekat nabavke ruksaka i kompleta udžbenika za prvačiće, dobili smo sredstva za nabavku tablet uređaja, koje smo podijelili učenicima slabijeg imovinskog stanja, a ovo je treći projekat na istom fonu, nakon što su se škole izjasnile o potrebama”, rekao je Begović.
Edin Đedović, direktor OŠ “Osman Nakaš”, rekao je da će dodijeljena sredstva biti od velike pomoći učenicima i nastavnom osoblju, čime će kvalitet nastave biti unaprijeđen.
“Djeca su na prvom mjestu i ovo je prava pomoć za djecu osnovnih škola”, kazao je Đedović.
Podsjećamo, početkom panedmije koronavirusa i uvođenjem on-line sistema nastave, Općina Novi Grad izdvojila je sredstva u iznosu od 40.500 KM za nabavku tablet uređaja učenicima novogradskih osnovnih škola, kako bi im barem malo olakšala praćenje nastave.

(PRESS OPĆINE)
Pročitaj više.

Avatar

By Edin