U Općini Novi Grad Sarajevo danas su potpisani sporazumi o realizaciji nabavke udžbenika sa direktorima 15 novogradskih osnovnih škola. Nakon usvajanja rebalansa Budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2022. godinu omogućena je nabavka udžbenika za osnovce s područja općine Novi Grad Sarajevo, od drugog do četvrtog razreda.

Za ovaj projekat izdvojeno je 500.000 KM, a Općina je ranije osigurala sredstva za nabavku udžbenika i ruksaka za sve prvačiće, dok je Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo izvršilo nabavku udžbenika za učenike od V do IX razreda osnovne škole. Ovim projektom svi učenici u općini Novi Grad Sarajevo će imati pravo na besplatne udžbenike.

Pomoćnica načelnika za obrazovanje Adisa Šuman istakla je da je zadovoljna što se u vrlo kratkom vremenskom periodu uspjelo organizirati sve i što su se svi aktivno uključili u proceduru kako bi učenici od početka školske godine dobili na vrijeme svoje udžbenike.

,,Mi smo na sastanku koji se održao zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje KS, kao i predstavnicima škola definisali uslove koji bi trebali biti jedinstveni za sve tenderske dokumentacije i napravili jedan urnek koji će biti upotrebljiv svima. Mi smo u Općini Novi Grad istinski pružili maksimalnu podršku ovom projektu na zadovoljstvo svih učenika i njihovih roditelja”, kazala je Šuman.

Selmir Fehratović, direktor OŠ ”Behaudin Selmanović” zahvalio se Općini Novi Grad Sarajevo, kao i Službi za obrazovanje na provođenju ovog projekta.

,,Na ovaj način smanjit će se finansijski pritisak na budžet roditelja, jer znamo svi koliko košta učenička torba u ovom periodu povećanja životnih troškova. Udžbenici će biti uknjiženi u bibliotečki fond naših škola, a učenici će na vrijeme dobiti svoje udžbenike”, kazao je Fehratović.

Samira Nukić, direkotrica OŠ ”Mehmedalija Mak Dizdar” kazala je da joj je posebna čast i zadovoljstvo što danas potpisuju sporazum za besplatne udžbenike za učenika od drugog do četvrtog razreda osnovne škole.

,,I za učenike i za roditelje je to zaista velika stvar i radost, pogotovo zbog povećanja cijena, te predstavlja uštedu za kućni budžet”, kazala je Nukić.

IZVOR: PRESS OPĆINE

By Edin