U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači danas je predstavljena infografika o devet heroja oslobodilačkog rata – Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Hajrudinu Mešiću, Adilu Bešiću, Safetu Zajki, Midhadu Hujduru – Hujki, Enveru Šehoviću, Nesibu Malkiću i Izetu Naniću.

Oni su ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dobili Orden heroja oslobodilačkog rata “za izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH”.

Danas predstavljeni projekt je djelo Fonda Memorijala KS, a izradu infografika sufinansirali su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Ministarstvo za boračka pitanja KS, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

Ministri Naida Hota-Muminović, Omer Osmanović i Samir Avdić prisustvovali su promociji, te su, zajedno sa predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem, predstavnicima osnovnih i srednjih škola uručili uramljene infografike, dimenzija 100 x 70 cm. One će biti istaknute na vidnim mjestima u školama, s ciljem razvijanja svijesti kod učenika o patriotizmu i domoljublju – univerzalnim vrijednostima za koje su heroji dali ono najvažnije – svoj život.

“Ovim projektom na jedan sistemski način i kontinuiranom brigom, o onome zbog čega je Fond i osnovan, te projektima koje on radio i do sada, poput Muzejske postavke heroji oslobodilačkog rata, Fond Memorijala nastavlja da širi ideju i ponos pri sjećanju na pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine s ciljem promoviranja onoga što je najvrjednije – s ciljem kreiranja i prihvatanja stvarnih heroja i približavanje slike o njima našoj djeci koja treba da izgrade svijest o žrtvi koju su oni podnijeli, da mi danas u slobodi možemo da govorimo i djelujemo u Bosni i Hercegovini”, izjavio je direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović u svom obraćanju osvrnuo se na značaj djela i ličnosti devet heroja.

“Šta bih mogao da kažem o ovih devet ljudi, a što već negdje nije izrečeno ili napisano? Koliko znamo o slutnji Safeta Zajke da će da izgubi život ili o Izetu Naniću koji je sam sebi slomio nogu kako bi došao da brani svoj Bužim, koji će postati simbol otpora tokom agresije? Šta bih mogao da kažem osim jedne stvari: volio bih da su danas ovdje s nama, da su preživjeli, i da nam oni pričaju o tome kako je proradio bosanski inat i kako su do nogu potukli nepravdu u ratnom bezizlazu. Upravo je cilj ovog projekta, da moja djeca, vaša djeca nauče i upamte imena ovih devet ljudi, jer kao što svijet treba heroje, tako i heroji danas trebaju nas. Trebaju nas da budemo njihov glas, jer oni tada od nas ništa nisu tražili, a zauzvrat su nam dali tako mnogo”, naveo je ministar Osmanović.

Posebnu podršku ovom projektu pružilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

“Infografike su jedna uokvirena priča i one će da stoje na svim vidnim mjestima u školama. One će da potaknu učenike da istražuju, da čitaju dalje, da se udube u živote ovih heroja, kao što sa guštom čitaju o glumcima, o životu nekih muzičara. U najmanju ruku oni treba da se malo zaintrigiraju za živote ovih heroja istražujući po čemu su oni bili posebni”, poručila je ministrica Naida Hota-Muminović.

Na promociji „Infografike – Devet heroja oslobodilačkog rata“, uz direktore osnovnih i srednjih škola, bili su prisutni i učenici, kojima je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić uputio posebnu poruku.

„Draga djeco, dragi moji učenici budite ponosni što živite, što ste se rodili u Bosni i Hercegovini, i što imate priliku da kad završite školovanje na svim jezicima svijeta kažete s ponosom odakle ste i ko su oni koji su obezbijedili da budete to što jeste. Nemojte nikada da zaboravite ko ste, odakle ste i kome pripadate”, poručio je ministar Avdić.

Kako je danas poručeno, riječ je o jedinstvenom edukativnom materijalu, koji sadrži informacije o devet izuzetnih ljudi, koje su lako shvatljive i prilagođene mlađim naraštajima. Pet inforgrafika sa posebno prilagođenim materijalom dodijeljeno je i obrazovnim ustanovama i udruženjima za slijepa i slabovidna lica. Ova infografika dio je edukativnog seta posvećenog herojima oslobodilačkog rata koji još sadrži bojanku i zbornik literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola.

Današnju promociju pratio je i prigodan kulturno-umjetički program, u okviru kojeg je hor Rejjan interpretirao patriotsku numeru “Devet heroja”, učenici Prve gimnazije izveli su recital, a nastupio je i vokalni ansambl Srednje muzičke škole.

Izvor: MOOKS

By Edin