U okviru programa „Škole za 21.vijek“ British Council u Bosni i Hercegovini organizuje Finalno takmičenje u  programiranju uz upotrebu micro:bita za sve učenike od 10 do 15 godina, iz škola, koje ispunjavaju uslove da učestvuju u programu.

Cilj takmičenja je da inspiriše učenike da rješavaju stvarne probleme u svojim školama i zajednicama kroz programiranje fizičkih uređaja. Na takmičenju učenici koriste BBC micro:bit računar, kako bi osmislili projekte, kao odgovor na Ciljeve održivog razvoja i pronađu rješenja problema, sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. Takmičenje se organizuje u partnerstvu sa Ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

24.marta objavljena je informacija o pristupanju takmičenju putem web portala. Micro:bit tim naše škole je prihvatio izazov i pripremio  projekat „Detective“. Nakon Faze 1 (pravljenja inicijalnog užeg izbora prijava, koje su podnesene) i Faze 2  (odabir 20 najboljih projekata sa uže liste), veoma smo se obradovali, kada smo dobili obavijest da je i naš projekat odabran među 20 najboljih projekata  u Bosni i Hercegovini.

Čestitamo nastavnici Nadi Sokolović i učenicima V1  Nejri Kurtović i Ibrahimu Ramoviću i želimo mnogo uspjeha na Finalnom takmičenju u programiranju 10.maja 2022.godine!

By Edin